Paczky ali kako droben gurmanski zalogajček ustvarja vrste

Wroclavski-paczky

Da je v turizmu okus eden najpomembnejših čutov, je že dolgo znano. Da je lahko nek kraj znan po neki posebni dobroti, pa ni več tako običajno. Da se tega zaveda tisti, ki vidi v turizmu priložnost za zaslužek, prav tako ni več vsesplošno jasno. V Wroclawu, ki je letos mesto kulture in ki kar cveti v kulturnem duhu, na enem mestu prodajajo posebno, krofom podobno dobroto, imenovano   »paczky«. Ponujajo jih z najrazličnejšimi polnili – za razliko od drugih, ki jih dobiš povsod na Poljskem. Kadarkoli sem v dveh dneh šel mimo prodajalne »paczkyjev«, je bila pred njo dolga vrsta. Ne bom trdil, da je jed najboljša stvar na svetu, je pa zagotovo magnet in markacija, ki si jo zapomniš in o kateri spregovoriš takoj, ko te nekdo vpraša: »Kako si se imel v Wroclawu?« Jed ima nekako takšno memorizacijsko in sporočilno moč kot blejske kremšnite, trojanski krofi ali »poplatki« iz Karlovyh Warov oziroma »trdelink« iz Prage.