Kaj kroji in bo krojilo nadaljnji razvoj gastronomskega turizma?

Na svetovni turistični borzi v Londonu WTM 2015 je Erik Wolf, izvršni direktor Svetovnega združenja gastronomskega turizma (World Food Travel Association), nanizal več trendov, ki krojijo in bodo krojili razvoj gastronomskega turizma.

Gastronomska doživetja, ki jih v (spletni) eter sporočajo »navadni ljudje«; ti čedalje bolj nadomeščajo medijske objave o gastronomiji.

Lokalno prebivalstvo kot ambasadorji lokalne kulinarike. »Naj jo promovirajo, kamor koli gredo!«

Zvezdniški chefi, seveda. »Ljudje so obsedeni s hrano in ni videti, da bo tega kmalu konec,« pravi Wolf.

Nova moč tiska. »Zadnja leta nenehno poslušamo o pomembnosti digitalnih tehnologij, a tiskane publikacije so spet v modi. Pa ne kakršne koli; biti morajo zelo kakovostne, prestižne.«

Uveljavljanje manj znanih destinacij in njihovih posebnosti (juhej za Slovenijo!). »Ljudje so že naveličani znanih destinacij, hočejo spoznati nove!«

Food pop-ups – začasne restavracije, ki jih po navadi odpirajo na zasebnih domovih, v nekdanjih tovarnah in podobnih prostorih ter med festivali.

Gastronomija resnično spodbuja rast lokalne ekonomije!

Spremembe v načinu življenja potrošnikov. »Zdaj je v ospredju, recimo, zdrav življenjski slog, kar se kaže tudi v večjem povpraševanju po vegetarijanski, veganski, ekološki in podobni hrani.«

Konec demografije. »Potrošnik je postal preveč kompleksen, da bi ga bilo mogoče pospraviti v jasno definirane predalčke, glede na, recimo, demografske značilnosti. V enem dnevu se lahko nekdo prelevi iz urejenega poslovneža v adrenalinskega športnika in največjega žurerja.«

Cena je pomembna! »Potrošniki se zelo glasno sprašujejo, kako lahko privarčujejo svoj denar.« Zato so priljubljene ponudbe, kot so »srečne urice« (happy hours), brezplačen obrok za otroke.

gastronomija